Senzori – NOx

 

Senzori   – NOx

 

 

Poluarea atmosferică cauzată de mai multe forme de gaze precum metanul, dioxidul de carbon și oxidul de azot a fost odată la ordinea zilei. Unele gaze provoacă chiar epuizarea stratului de ozon. Drept urmare, autoritățile continuă să stabilească reglementări mai stricte privind emisiile, iar costul de achiziție al vehiculelor diesel continuă să crească.

Producătorii de automobile proiectează acum câțiva senzori NOx în mașini care notifică șoferul atunci când emisiile nu sunt atât de curate pe cât ar trebui să fie.

 

Ce sunt senzorii NOx?

După cum sugerează și numele, senzorii Nox sunt componente utilizate în măsurarea și calcularea cantității de oxizi de azot din gazele de eșapament. Cantitatea de oxizi de azot din gazele de eșapament arată dacă există suficient oxigen în timpul procesului de ardere. Acest lucru ajută convertorul catalitic să funcționeze corect.

Funcția lor principală este de a reduce produsele secundare nocive de evacuare și de a asigura un mediu nepoluat. S-ar putea să vă întrebați „ce se întâmplă dacă un senzor Nox se defectează”? Acest senzor va face ca modulul de control al grupului de propulsie să afișeze ledul de verificare a motorului pe tabloul de bord. Este posibil să aveți, de asemenea, o putere redusă a motorului, o accelerație slabă și un consum redus de carburant.

Senzorii Nox vin în diferite modele și variază de la vehicul la vehicul. Vehiculele vechi pot include DFP, turbocompresor, catalizator SCR și senzorul Nox din amonte.

Vehiculele moderne vin cu senzori Nox din amonte și din aval. Ei măsoară emisiile de evacuare și trimit datele către modulul de control al motorului. ECM calculează cât combustibil trebuie trimis în camera de ardere.

Atât senzorii Nox din amonte, cât și cei din aval sunt montați pe țevile de evacuare. Acestia funcționează diferit și oferă beneficii diferite. Senzorul din amonte măsoară Nox-ul de ieșire al motorului, iar senzorul din aval calculează emisiile de Nox de la catalizatorul SCR.

Cum funcționează un senzor NOx?

Un senzor Nox este o componentă a sistemului SCR care măsoară cantitatea de Nox dintr-un sistem de evacuare. Acest lucru ajută SCR să cunoască nivelul corect de amoniac sau uree pentru a oferi o economie de combustibil mai bună și emisii mai puțin dăunătoare în atmosferă.

 

 

Pe lângă măsurarea cantității de oxizi de azot din gazele de evacuare, unii senzori Nox monitorizează și masa debitului de evacuare.

Un senzor Nox de ultimă generație de pe mașinile moderne prezintă niște compuși care reacționează la oxizii de azot. Acești compuși sunt cunoscuți sub denumirea de catalizatori și sunt de obicei fabricați cu cărbune activat, oxid de titan și alte metale de bază.

Acești compuși trimit o tensiune corelată cu nivelul de oxid de azot. Cu cât azotul din gazele de evacuare este mai mare, cu atât tensiunea este mai puternică.

Senzorii Nox cu compuși mai puțin sofisticați funcționează pentru monitorizarea gazelor de eșapament și ștergerea oxigenului și analizarea concentrației Nox.

Simptome de defecțiune a senzorului NOx 

Ca și alți senzori auto, senzorii Nox se pot defecta. Indiferent dacă apar simptome de defecțiune a senzorului Nox pe motoarele DD15 sau simptome de defecțiune a senzorului BMW Nox, iată principalele semne la care ar trebui să aveți grijă:

·      Consum mare de combustibil

·      Mers dur la ralanti

·      Accelerație neregulată

  • Acumulare de funingine
  • Verificați lumina motorului

 

Ce cauzează defecțiunea senzorilor NOx?

 

Unii factori pot cauza defectarea unui senzor NOx. Iată cauzele probabile ale defecțiunilor senzorului:

  1. Acumularea de funingine:din cauza locației acestor senzori, nu este surprinzător faptul că acumularea de funingine îi poate deteriora. În timp ce acumularea de funingine este un semn al unui senzor Nox defect, este și o cauză comună.
  2. Cabluri arse sau deteriorate:un cablaj ars sau deteriorat poate fi cauza principală a defecțiunii senzorului NOx. Într-un astfel de caz, o inspecție virtuală va identifica problema.

Este posibil sa fie defecti conectorii interni care citesc nivelul NOx.

Pot exista și alte cauze, dar acestea sunt cele comune pe care ar trebui să le rețineți. O inspecție vizuală ar putea fi tot ce aveți nevoie pentru a urmări cauza defecțiunii senzorului NOx.

ro_RORO